Ayvalı Kuzu Kalye Tarifi
Malzemeleri:
- 3 adet ayva (Orta boy)
- 1 adet kuru soğan (İri)
- 300 gr kuzu eti (Kuşbaşı)
- 2 adet renkli biber
- 2 adet domates (Orta boy)
- Defne yaprağı
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 diş sarımsak
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı:
Ayvaları ortadan kesip içini oyuyoruz.
Ayvaları tencereye sıralayıp 1 bardak su koyup haşlıyoruz. (Ayvalar yumuşayana kadar)
Diğer tarafta tavaya kurusoğanı yemeklik doğrayıp etleri katıp soteliyoruz. (Etler bıraktıkları suyu çekinceye kadar)
Biberi, domatesi, sarımsağı ve defne yaprağını katıp hepsini pişiriyoruz.
Defne yaprağını sonradan etin içinden alıyoruz.
Sotelediğimiz eti ayvaların içine doldurup tepsiye sıralıyoruz.
Dibine salçalı su yapıp 200 derecelik fırına verip pişiriyoruz.
NOT: Kalye Osmanlılarda sebze, meyva ve et karışımının pişmesine denir. Bu Osmanlı yemeğidir.