Zeytinyağlı Biber Dolması
Malzemeler:
- 1 kg dolmalık biber
- 300 gr pirinç
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 5-6 adet kuru soğan (Kare doğranmış)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1/2 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı nane
- Yenibahar
- Karabiber
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Ön hazırlık olarak pirinci sıcak tuzlu suda ıslatıyoruz.
Tencereye sıvıyağı koyup, yemeklik doğradığımız kuru soğanları katıp soteliyoruz.
Dolma fıstığı katıp soğanla soteliyoruz.
Üzerine naneyi, salçayı, pirinci katıp karıştırarak şeffaflaşıncaya kadar kavuruyoruz.
Üzerine 2 bardak su koyup, yıkanmış kuş üzümünü, tuzu, şekeri, yarım limon suyunu, yenibaharı, karabiberi ve maydanozu koyup karıştırıyoruz.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
Pişince hepsini birden karıştırıyoruz.
Sonra biberlerin içini oyup yıkayıp süzgeçe alıyoruz.
Biberlerin içine hazırladığımız dolma içini dolduruyoruz.
Üzerine domatesi muntazam kesip biberlere kapak olarak kapatıyoruz.
Tencereye sıralıyoruz.
Bir kasede 2 su bardağı su, 1/2 su bardağı sıvıyağ, 1/2 limon suyu, 1 yemek kaşığı toz şekeri ve 1/2 tatlı kaşığı tuzu koyup karıştırıyoruz.
Biberlerin üzerine bu sosu gezdiriyoruz.
Tencerenin kapağını kapatıp orta hararetli ateşte pişiriyoruz.
Pirinçler yumuşayınca ocaktan alıyoruz.
Soğuyunca servis tabağına alıp servis yapıyoruz.