Fırında Sarmısaklı Kuru Fasulye Tarifi
Malzemeleri
- 1.5 su bardağı kuru fasulye
- 200 gram kuşbaşı et
- İki-Üç tane orta boy patates
- Bir kilo yumuşak domates
- Tercihan Taşköprü sarmısağı
- Biber salçası
- Zeytinyağı
Hazırlanışı
1,5 su bardağı ( 4 kişilik ) kurufasulye akşamdan ıslatılır, ertesi gün iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır, yaklaşık 200 gram kuşbaşı et kaynamakta olan suya atılır, 5 dakika sonra çıkarılır.
3-4 adet orta boy patates yarı pişmiş haşlanır, kabukları soyularak, küp şeklinde doğranır, derin bir borcamın tabanında biraz zeytinyağı gezdirilir, bilahare bol miktarda soyulmuş küp şeklinde doğranmış yemeklik domates, kurufasulye, patates, et, bol miktarda sarımsak, birazda biber salçası ilave edilir ve karıştırılır.
Ayrıca biraz zeytinyağ ve kaynar suya et batırılıp çıkarılmasından elde edilen et suyu az miktarda ilave edilir. (tuz koyup koymamak tercihe bağlıdır)
Fırında yaklaşık 175-200 derece de yaklaşık 75 dakika pişirilir ( borcam konulduğunda fırın iyice ısınmış olmalıdır.)
Notlar :
1. Fasulyeler domateste pişeceğinden , borcam ağzına kadar doldurulmamalı , domateslerin kaynayıp tüm fasulyeyi örtmesine imkan verilmelidir, aksi halde üst kısım kuru kalır. ( et yerine sucuk, pastırma kullanırsanız sarmısağın lezzetini alamazsınız, et yerine tavuk kullanılabilir veya etsiz pişirebilirsiniz)
2.Kullanılan sarmısak yüksek aromalı olmalıdır, tercihan Kastamonu ( Taşköprü sarmısağı kullanmanızı öneririm ) afiyetle yemenizi temenni ederim.